Mesim frengjisht online dating

Fieri, si qytet Qyteti eshte themeluar ne 1864 nga Kahreman Pashe Vrioni, i biri i Vezir Omer Pasha dhe eshte rindertuar sipas sistemit modern ne vitin 1877 nga Omer Pashe Vrioni ( i riu).

Kahreman Pasha ishte i pari i deges se Vrionasve, e cila u nda nga ajo e Beratit nga mesi i shekullit 19 dhe e vendosi qendren ne Fier.

Solli nga jashte farera te reja dhe hapi nje punishte mendafshi, ku punonin gra e vajza.

Nepermjet skeles se Semanit, zhvilloi tregetine me boten e jashtme, sidomos me portet e Triestes, Brindizit, Maltes e Korfuzit.

Me clirimin e Fierit nga pushtuesit nazifashiste, qeveria e Enver Hoxhes beri shpronesimin e pasurive te bejlereve, ku natyrisht nje pjese te madhe kishte edhe familja e Vrionasve.Vec magazinave dhe selamllekut (ambjent pritjeje), ndertoi 122 dyqane dhe i dha shkas zhvillimit te nje tregetie te madhe.Ky vit shenohet nga historianet si data e themelimit te qytetit te Fierit, ndersa Kahreman Pasha si autor i tij.Fieri, si fshat Nga viti 1769 Fieri ishte nje fshat me rreth 24 shtepi prej balte te ndertuara nga voskopojaret qe sapo ishin ngulur ne Fier dhe rrethinat perreth. Nga ndertimet e para te rendesishme ne Fier permenden ura e gurte ndertuar me 1777 nga Rrapushja bija e Ahmet Pashe Ngurrezes, dhe Kisha e Shen Gjergjit ndertuar ne vitin 1781 nga Bejleret e famshem te qytetit te Beratit.Vrionasit arriten te merrnin nga Stambolli statusin e vecante ne shekullin XVIII, duke i dhene emertimin qytet (rreth 1864).

Leave a Reply